MAKİNE VE METAL TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ

TARIM MAKİNALARI PROGRAMI

 

MİSYON – VİZYON

 Alanındaki güncel gelişmeleri takip eden, sanayide kullanılan sistem ve ekipmanları tanıyan,  teknik sorunların  çözümünde teorik aldığı eğitimleri uygulayabilen, araştrıma yaparak  sorunlara çözüm üreten , girişimci, analitik kararlar alabilen bireyler yetiştirmek programımızın misyonudur.

 
Toplumsal, kültürel ve etik değerlere saygılı, sektörün ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilen ve tercih edilen mezunlar yetiştirmek, öğrencilerinin yenilikçi ve sürdürülebilir bir eğitim sistemi içerisinde en yüksek kalitede eğitim almalarını sağlamak ve ilk sıralarda tercih edilir olmak programımızın vizyonudur.

TARİHÇE/KURULUŞ

TNKÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu “Tarım Makineleri Programı” 1986 yılında kurulmuş olup, 2002–2003 öğretim yılında 4702 kanun uyarınca MEB-YÖK Meslek Yüksekokulları Program Geliştirme Projesi ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlanmıştır. Program "Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü" altında "Tarım Makineleri Programı" olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Öğrenim dili Türkçe ve öğrenim süresi iki yıldır.

KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan YKS sınav sonucunda yeterli puanı almış öğrenciler alınmaktadır.

KAZANILAN DERECE

Tarım Makineleri Teknikeri

DERECENİN DÜZEYİ

Ön lisans

PROGRAM AMACI ve ÇIKTILARI

Tarım Makineleri Programı; temel anlamda makine ilkeleri, tarımsal mekanizasyon ve otomasyon konusunda yenilikçi bilgiye sahip, tarım makinelerinin sanayiinde kullanılan sistem ve ekipmanları tanıyan, özelliklerini bilen, bilgisini endüstriyel sistem ve ekipmanlara uygulayabilen, ileri bilgi teknolojisindeki gelişmeleri takip etmeye açık mezunlar yetiştirmektir.

  • Tarım makineleri biliminin temel kavramlarını ve anlama becerisinin kazanılması.
  • Tarım makinelerinin kullanımı, tamir/bakımı, imalatı, geliştirilmesi gibi konularda araştırma yapma becerisini kazanılması.
  • Tarım alet ve makinelerinin ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunun saptana bilinmesi ve denemelerin yapıla bilinmesi.
  • Yeni tarım alet ve makinelerinin tasarımı, imalatı ya da var olan makineleri geliştirme becerisinin kazanılması.
  • Tarım alet ve makinelerinin çizimlerinin standartlara uygun olarak bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve bilgisayar kontrollü tezgâhlar (CNC) kullanarak yapılması ve yorumlanması.
  • Tarımın mekanizasyonu ile ilgili konularında problemi görme, anlama, çözüm önerileri getirme ve çözme yeteneği kazanılması.
  • Teknik raporların okunması, yazılması, verilerin ölçülmesi ve değerlendirme becerilerinin kazanılması.
  • Mesleki eğitimin, gelişen teknolojiye bağlı olarak sürekli gelişme göstereceğini, bu değişiklikleri ve gelişmeleri zamanında takip ederek mevcut bilgilerini yenilemesi gerektiği konularında kendini geliştirme becerisinin kazanılması.
  • Girişimci, analitik kararlar alabilen ve bunları uygulayabilen fertler yetiştirebilmeyi sağlayabilecek çağdaş bir eğitime sahip olunması.
  • Teknik sorunların pratik çözümleri için teorik olarak aldığı eğitimleri uygulayabilme ve kullanabilme yeteneğinin kazanılması.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirmek hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek.
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve bilimsel formasyona sahip takım çalışması içerisinde yer almak.

ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ

Tarım Makineleri Programı'ndan mezun olan öğrenciler ÖYSM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavıyla (DGS) Ziraat Fakültelerinin; Biyosistem Mühendisliği, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümlerine geçebildikleri gibi; mezun olduktan sonra arzu eden öğrenciler fark dersleri alarak Açıköğretim Fakülteleri’nde öğrenim görebilirler.

FİZİKSEL OLANAKLAR

Tarım Makineleri Programı’na ait Tarım Makineleri Parkı’nda tarımsal mekanizasyonda kullanılan alet ve makinelerin önemli bir kısmı bulunmaktadır. Ayrıca; Genel Makine Atölyesi, OTV ve Tarım Makineleri Atölyesi, Malzeme Test Laboratuvarı, CNC Laboratuvarı ve Bilgisayar Laboratuvarı’nda dersler uygulamalı olarak öğrencilere verilmektedir. Bununla birlikte, TNKÜ Merkez Kütüphanesi’nde her türlü Tarım Makineleri ile ilgili yayın bulunmakta ve kullanıma açık olup, TNKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği iş birlikleriyle tarımsal işlemlerde kullanılan alet, ekipman, ölçü aletleri vb. teçhizatların Tarım Makineleri Atölyesi ve Uygulama Alanında kullanımı sağlanmaktadır.

 

AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)

Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü bünyesinde yer alan Tarım Makineleri Programı, tarım sektöründe kullanılan makinelerin tasarımı, üretimi, bakımı, yönetimi, makine sistemlerinin tarımsal faaliyetlerle uyumu, yeni ve akıllı teknolojilerin kullanımı üzerine odaklanarak bu konularda bilgi ve becerilere sahip, sektördeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli iş gücüne sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler. 

Programın AR-GE çalışmaları, tarım makinelerinin verimliliğini artırmak, çevresel etkilerini azaltmak ve sektördeki yenilikçi uygulamaları teşvik etmeyi hedefler. Bu doğrultuda, laboratuvar, atölye ve uygulama alanlarında yürütülen bilimsel etkinlikler; ulusal ve uluslararası projeler, bu projelerin çıktıları olan ulusal ve uluslararası patent/faydalı model/endüstriyel tasarım çalışmaları ve üniversite-sanayi iş birliklerinin geliştirilmesiyle, program ilimizde ve bölgemizde değer oluşturmaktadır.

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

Tarım Makineleri Programı öğrencilerinin “Tarım Makineleri Teknikeri” olarak mezun olmaktadır. Tekniker, çalışma alanındaki görevi itibariyle üst düzey yönetici ve/veya mühendis ile teknisyen arasında bulunan, teknisyenden daha fazla teorik bilgiye, mühendisten daha fazla uygulama becerisine sahip bir ara teknik elemandır. Bu programdan mezun olan öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşlarında teknik kadroda şef ve müdür unvanlarında görev alabilmekte, özel sektörde ise Tarım Makinelerini üreten, pazarlayan, tarımsal üretimi gerçekleştiren büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerde ara teknik eleman, ara kademe yöneticisi veya idari teknik personel olarak çalışabilmektedir. Ayrıca, öğrenim sırasında aldığı genel konstrüksiyon, imalat ve malzeme bilgisi nedeniyle serbest çalışma, tarım alet ve makineleri imal eden girişimci olma olanağına sahiptir.

MEZUNİYET KOŞULLARI

Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü – Tarım Makineleri Programı’nda ön lisans derecesi elde edebilmek için; öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünün başarıyla tamamlanması, 30 iş günü yaz stajı çalışmasını tamamlanması gerekmektedir. Bir öğretim yılı (akademik yıl) güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan oluşmaktadır. Güz ve bahar yarıyıllarından her birinin normal süresi en az yetmiş öğretim günüdür. Yarıyıl sonu sınavları bu sürelere dâhil değildir. Senato gerekli gördüğü hallerde yarıyıl sürelerini uzatabilir. Her öğretim yılının akademik takvimi, Senato tarafından belirlenir ve ilan edilir.  Öğrenciler, akademik takvimde belirtilerek ilan edilen tarihlerde, her yarıyıl kayıtlarını yenilemek zorundadır. Akademik takvimde belirlenen süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler derslerin başlamasından itibaren ders ekleme-çıkarma süresi sonuna kadar başvururlar ve mazeretlerinin ilgili program koordinatörlüğü/bölüm başkanlığı tarafından uygun görülmesi halinde ders kaydı yaptırabilirler. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yılsonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yılsonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Başarı notu; Bir dersten başarılı olmak için yarıyıl/yılsonu veya varsa bütünleme sınavı sonucunun 100 üzerinden en az 50 olması ve yarıyıl/yılsonu notunun 100 üzerinden en az 60 olması zorunludur.

 

AKADEMİK LİSTE

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Keriman PEKKAN

Dr.Öğr.Üyesi Erdal KILIÇ